March 29, 2012

#8 - Will (Movie Review)


Anda peminat Liverpool? Anda gelar diri anda The Kops? Selalu melaungkan rangkap "You'll Never Walk Alone"? Ya, anda adalah peminat tegar Liverpool lah tu namanya. Tapi kalau setakat chanting bila pasukan kita menang saja pun tak guna,baik tebas je lalang-lalang tu. Maaf, emo sikit.

Will, satu filem yang mengisahkan Will, sorang kanak-kanak yang merupakan peminat tegar kepada pasukan Liverpool. Kematian emak pada usia yang masih kecil, ditinggalkan bapa selama 3 tahun, ditinggalkan di biara. Pada saat bapanya pulang dan bertemu kembali dengan Will, bagaikan sinar baru telah menyinari hidup mereka. Bermain bola, ketawa dan menyanyikan lagu keramat, adalah rutin mereka.

Bapanya telah menjanjikan Will satu hadiah yang sangat bermakna baginya. tiket ke perlawanan akhir UEFA Champions League, Liverpool vs AC Milan di Istanbul, Turkey. Tetapi malang melanda apabila bapanya telah mati dalam tidurnya. Dengan sokongan kawan-kawan di biara, Will berkeras mahu ke perlawanan akhir itu. Ditolong oleh Simon dan seorang lagi sahabat yang sangat berani, mereka berjaya mendapatkan tiket itu yang diletakkan pada tangan Virgin Mary.

Will kemudian berjumpa dengan kawan bapanya untuk mengambil wang pertaruhan yang telah dimenangi oleh bapanya sebelum itu. Tetapi, belum sempat mengambil wang itu, Will telah mencuri wang dari jualan bar pada malam itu dan belalu pergi. Will telah menumpang lori kargo dari South England ke Paris. Disinilah pengembaraannya bermula.

Sebenarnya, aku taknak cerita banyak sebab nanti korang tak tengok movie ni. Jadi, aku tinggalkan review ni kat sini dan korang kena tengok yang selebihnya. Muehehehe..

Apa-apa pun, sebagai peminat tegar Liverpool FC baik menang atau kalah, filem ini sangat baik dan memberikan satu impak positif dalam hidup aku. Liverpool all the way!

#YNWA #IKKWT #KTF

No comments:

Post a Comment

Conteng arang